img

Jak zrobić brendy domowym sposobem?

Lubisz alkohol? Jeśli jesteś osoba starszą , która zwykle zwraca uwagę na smak , a nie na to jak jesteś mocny trunek, to zapewne jesteś smakoszem. Osoby, które zwykle piją dla przyjemności i z przyjaciółmi nie zwracają uwagi na głębie smaku alkoholu, ale na to jak dużą ma moc.

Osoby, które lubią dobrego sortu alkohol, bardzo często wyrabiają swój własny w domu. Najczęściej jest to bimber lub wino. Jeśli czyjś dziadek trudnił się w bimbrownictwie, to ma on już zapewniony odpowiedni sprzęt. Możemy oczywiście sami sobie kupić odpowiednie narzędzia, ale w zależności jakie chcemy, możemy zapłacić od 200 do nawet 2000 złotych. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że im wyższa cena tym szybciej robi się alkohol. Co więcej, nie musimy go pilnować, tak w przypadku przestarzałych sprzętów. Jednak w zależności od tego jaki chcesz alkohol robić, może ci być potrzebny inny sprzęt. Jeśli tylko masz ochotę, to możesz sobie nawet zrobić piwo i nie jest to wcale takie trudne jak mogłoby się wydawać. Równie łatwo robi się także whisky czyli Amerykański bimber.

Zrób własne brendy

Z czym kojarzy Ci się brendy? Na pewno z filmami gdzie stoi brązowy płyn w pięknej kryształowej butelce i polewa go do szklanki bogaty jegomość. Nie jest to jednak alkohol, przeznaczony tylko dla takich ludzi i ty także możesz sobie taki zrobić. Jak i co Ci jest potrzebne do tego?  Najlepsze jest to, że potrzebujesz tylko jednego składnika. Mowa tutaj o najlepszym winie jakie masz. Wiadomo, że nie jest to proste ponieważ jeśli jakieś wino lubimy, szczególnie jeśli sami je robiliśmy, to nie chcemy robić na nim eksperymentów. Trzeba jednak przeżałować i je poświęcić. Pamiętaj jednak, że jako brendy będzie ono smakować nieco inaczej. Możesz go zrobić z takiego wina jakie masz bez względu na to czy jest to białe, różowe czy czerwone. Jeśli wino ma mocny smak, to po destylacji nieco go straci, w przypadku wina kwaśnego, może ono jeszcze bardziej nabrać kwaskowatego smaku.

Destylacja

W przypadku destylacji, możesz wyposażyć się w aparat do destylacji lub też wykorzystać sposoby, które znasz. A co z procesem starzenia? Wino, które poddawane jest destylacji już leżakowało, a więc nie musisz czekać aż będziesz mógł pic swój trunek. Jeżeli jednak należysz do grona smakoszów, to możesz pozostawić je do leżakowania. Do przygotowanej butelki wlej wrzątek i wypłukaj ja porządnie. Następnie wlej do niej brandy, które przygotowałeś. Oddestyluj odpowiednią ilość alkoholu, który dopełni butelkę. Zatkaj korkiem i odłóż na 3 miesiące do leżakowania.

 

 

 

Zobacz również