img

Domowe wino krok po kroku

Lubisz produkować własny alkohol? Jeśli tak, to zapewne wolisz jego smak niż tego ze sklepu. Jeśli chcemy kupić dobre wino w sklepie, to musimy zapłacić za niego całkiem spora sumę. W przypadku tego robionego w domu , jest ono nie tylko tańsze, ale także dużo bardziej smaczne. Co więcej, jeśli mamy odpowiedni sprzęt, a także własne owoce, to w ogóle będzie to całkowicie darmowy alkohol.

Jednak aby takie własne wino zrobić, potrzebujemy odpowiedniej wiedzy. Nie jest oczywiście żaden skomplikowany proces, ale jednak co nieco wiedzieć trzeba. Poniżej będziesz mógł przeczytać, jak samemu zrobić takie wino krok po kroku. Dzięki takiemu tłumaczeniu na pewno nic Ci nie umknie i wino będzie doskonałe.

Sztuka robienia wina

Na początek potrzebujemy oczywiście owoców. Możemy zrobić wino ze wszystkiego co mamy pod ręką. Mimo iż trunki robione z ryżu mąki czy nawet cytryn nazywamy winem, to w rzeczywistości są po prostu napojami alkoholowymi, ponieważ nie są one robione z winogron jak sama nazwa mówi. Kiedy już wiemy z jakiego produktu będziemy nasze ino przyrządzać, to pędzimy do sklepu po drożdże winiarskie. Jeżeli nasze wino robimy z winogron, to możemy opuścić ten produkt. Winogrona mają na skórkach drożdże, więc jeśli to z nich robimy wino, to należy pamiętać, aby owoców nie myć, ponieważ je zmyjemy i nie dojdzie do fermentacji. Jeśli nie wiesz w jakich proporcja oraz jak przygotować drożdże to wystarczy , że przeczytasz to, co jest napisane na opakowaniu, gdyż wszystko jest tam napisane. Kiedy nasze drożdże pracują, to my zaczynamy przygotowywać moszcz. Najczęściej wykonuje się go w ten sposób, że obiera się owoce z szypułek i zgniata aż wyjdzie z nich sok, a następnie dodaje się resztę składników.

Woda z cukrem

Do jej przygotowania będzie nam potrzebny garnek. Do owego garnka wlewamy część wody i cukru. Wsypujemy taką ilość, abyśmy mogli swobodnie zamieszać. Jeśli chodzi o wodę, to możemy użyć zwykłej kranówki. Jeśli wolisz to możesz także użyć mineralnej i nie robi to różnicy. Wodę z cukrem należy zagotować. Po zagotowaniu odstawimy , żeby ostygła do temperatury pokojowej. Następnie wlewamy go do gąsiora. Intensywnie mieszamy. Zatykamy gąsior watą i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Jeśli po kilku dniach fermentacja się zmniejszy to możemy użyć korka z rurką fermentacyjną. Kiedy wino zakończy fermentację zlewamy go do butelek i odkładamy do leżakowania. 

 

Zobacz również