img

Jak zrobić matkę drożdżową do wina?

Lubisz wina? Jeśli tak, to na pewno kupujesz w sklepie. Ale czy na pewno jest to dobry pomysł? Jeśli chcesz mieć dobre wino, to musisz za nie zapłacić odpowiednią cenę. Zwykle te, które kupujemy w przystępnych cenach nie maja najlepszej jakości i nie fermentują się naturalnie. Wspomagane są siarką.

Znacznie lepszym sposobem, jest zrobienie wina samemu. W tym przypadku, to my decydujemy co do niego dodać, jak mocne ma być oraz ile leżakować. Jest to także świetny sposób na wykorzystanie zalegających owoców jeśli nie mamy co z nimi zrobić. Wino, możemy robić praktycznie z wszystkich owoców. Jeśli mamy porzeczkę, białe winogrona lub ciemne, truskawki, a nawet dziką róże. W zależności od tego, co masz w ogrodzie , to możesz to wykorzystać. Jednak potrzebne są Ci także inne składniki. Między innymi przyda się także matka drożdżowa. Jak ją zrobić? Przeczytaj poniższy akapit , a wszystkiego się dowiesz.

Przygotowanie wina – matka drożdżowa

Jest to składnik bardzo pomocny podczas wyrobu wina. Powinniśmy przygotować ją na około 3 dni przed zacieram z drożdży winiarskich. Co ci będzie potrzebne? Przede wszystkim sok z owoców. Wystarczy nam 250 ml. Powinien on być zrobiony z tych owoców z których będziemy robić wino. Do tego potrzebujemy jeszcze łyżkę cukru, , pożywkę, drożdże winiarskie, gumkę, gazę oraz słoik lub butelkę. Soku nie musisz robić sam. Może to być sok kupiony w sklepie, ale pamiętaj, że nie może on być konserwowany, ale pasteryzowany. Jeśli nie chcesz kupować , to możesz wykonać go sama z przeciśniętych owoców i wody w stosunku 1:1. Jednak musimy je razem zagotować. Dzięki temu pozbędziemy się dzikich drożdży. Przed użyciem schładzamy sok do temperatury pokojowej.

Słoiki dokładnie myjemy , wygotowujemy w wodzie , a następne suszymy. Do gotowego, przelewamy sok. Dodajemy do niego łyżkę cukru i porządnie mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy odrobinę pożywki i ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy drożdże. Jeśli używasz słoika, to połóż na nim gazę i okręć gumką. Dzięki temu nie będą się do środka dostawały owady. Jeśli używasz butelki , to zrób waty korek i nim zatkaj ujście. Gotowy zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 dni. Powinien mieć temperaturę około 27 stopni. Pamiętaj, że nie może on stać na słońcu. Kiedy zauważysz , że zaczyn mętnieje, to oznacza, że drożdże się dobrze rozwijają. Kiedy minął 2 lub 3 dni, powąchaj go. Jeżeli będzie mocno pachniał drożdżami, to znaczy , że jest gotowy.

 

 

Zobacz również