img

Jak zrobić moszcz?

Lubisz owoce? Jeśli tak, to na pewno jest ci szkoda, kiedy nastaje zima i nie ma już świeżych i soczystych jagód, brzoskwini oraz innych owoców, którymi możemy się cieszyć w czasie lata czy jesieni.

Na szczęście możemy resztki lata zamknąć w słoikach i butelkach robiąc dżemy oraz soki owocowe. Jemy je zawsze ze smakiem i większość członków rodziny uwielbia gofry z bita śmietaną i dżemem , które przypominają ciepłe chwile i zieleń. Jednak nie tylko dżemy i soku możemy robić z owoców. Bardzo często podczas produkcji soku, robione są także wina i inne trunki. Jednak do tego trzeba posiadać odpowiednią wiedzę, która pozwoli na niezmarnowanie składników, a wiadomo, że nie będzie możliwości powtórzenia eksperymentu, ponieważ wyrób alkoholu zwykle trwa jakiś czas i później nie będziemy mieć owoców. Dlatego, lepiej jest dowiedzieć się wcześniej jak wszystko powinno przebiegać. Musimy także wiedzieć jakich składników powinniśmy użyć.

Robienie moszczu

Większość osób, które pierwszy raz robią własny alkohol zastanawiają się czym właściwie jest ten moszcz, którego trzeba użyć. Tymczasem, jest to po prostu sok z owoców. Jak go przygotować? Możemy to zrobić przy pomocy sokowirówki, prasy do owoców, maszynki do wyciskania owoców czy nawet maszynki do mięsa z wkładem. Do tego przyda nam się także duża miednica, gaza, chochla oraz kilka dużych garnków.

Zacznijmy od przygotowaniu owoców. Musimy je przebrać i odrzucić te zgnite i nienadające się do wyciskania, pozbyć się liści, gałązek, a także szypułek. Następnie porządnie płuczemy. Owoce rozdrabniamy i wyciskamy przy użyciu sprzętu jakiego posiadamy. Jeśli nie posiadasz żadnych z wyżej wymienionych urządzeń, to możesz wykorzystać swoje ręce. Mianowicie bierzemy dużą misę, wrzucamy do niej owoce i ugniatamy rękoma, aż wyjdzie z nich sok. Dawniej robiło się przy pomocy nóg, ale jeśli nie produkujesz bardzo dużych ilości moszczu, to wystarczy ci użycie rąk. Aby później oddzielić sok od miąższu potrzebna nam będzie gaza przełożona przez czysty garnek. Nakładamy na nią owoce i dociskamy. Przeciśnięty miąższ przekładamy do drugiego garnka i zastępujemy kolejną porcją miąższu i ponownie go przeciskamy. Bardziej zaawansowane osoby mogą to zrobić nieco inaczej. W takim przypadku, wytłoczyny zalewa się gorącą wodą. Musi być jej jednak dokładna ilość , która należy odmierzyć z dużą uwagą. Wszelkie informacje na ten temat znajdziemy w Internecie. Po 3 godzinach, należy kilkakrotnie przecedzić moszcz przez gazę i dolać do reszty wcześniej przeciśniętego. 

 

Zobacz również