img

Przepis na piwo kremowe

Uwielbiasz Harrego Pottera? Jeśli tak to jesteś w ogromnej grupie wielbicieli tego młodego czarodzieja. Wiadomo, że najlepsze w takim przypadku są książki, ponieważ to w nich znajdziesz fragmenty, które mówią Ci, co czuje bohater oraz o czym myśli.

Mimo iż filmy także są doskonałe, to jednak ta wiedza podczas ekranizacji została ukryta. Dlatego, tak często dużo osób sięga po książki. Dla tych leniwych zostały stworzone filmy, ponieważ ktoś widząc tak grube książki i to jeszcze w kilku częściach nie jest zbyt zadowolony. A ci, którzy nie wiedzą, o co chodzi? Jeśli jeszcze nie wpadła im w ręce książka lub też nie wiedzieli jej ekranizacji, to, czym prędzej powinni uzupełnić te braki wiedzy. Jest to bardzo ciekawa opowieść o chłopcu, którego rodzice zostali zabici przez czarodzieja. On sam także posiada magiczna moc, jednak mieszka z wujostwem, którzy robią wszytko, aby Harry nie poszedł do szkoły czarodziei. Udaje mu się to jednak, ponieważ przychodzi po niego Hagrid. Kiedy jedzie pociągiem do szkoły wraz z nowo poznanym kolega, dołącza do nich Hermiona, która jest bardzo utalentowaną pół-czarownicą. Przebywając w szkole, Harry zaprzyjaźnia się z ówczesnym dyrektorem. Rozwiązuje wiele zagadek, dzięki czemu ratuje czarodziejów, którzy nie są pełnej krwi. Jest to oczywiście tylko zalążek tego, co dzieje się w książęce, ale jednak z pewnością można bardzo dobrze zapamiętać. Mianowicie, przyjaciele chodzili, co jakiś czas do wioski, gdzie mogli się napić pysznego piwa kremowego. Zapewne nie jednego zastanawia, jak mogą oni dostać piwo mając tak niewiele lat. Nie jest to jednak zwyczajne piwo,. Ale bezalkoholowe.

Posmakuj magii

Jeśli chcesz się przenieść do magicznego świata, gdzie są poruszające się wierzby, ziejące ogniem smoki, latające potwory, potężne pająki oraz ile innych ciekawych rzeczy, powinieneś koniecznie spróbować takiego piwa. Jak je zrobić? Przepis jest bardzo prosty. Potrzebować będziesz ¾ szklanki cukru brązowego, szklankę śmietany kremówki, 300 ml wody gazowanej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki masła oraz 3 łyżki cukru pudru.

Cztery łyżki śmietany wlewamy do małego garnka, dosypujemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Pamiętaj, aby cały czas mieszać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Pozostałą śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Kiedy cukier jest rozpuszczony to dodajemy masła i mieszamy aż składniki się połączą. Szybko mieszać dolewamy gazowaną wodę. Trzeba to robić żwawo, aby cukier nie uległ krystalizacji. Płyn przelewamy do kufla lub dużego kubka i dodajemy na wierzch ubita śmietanę.

 

 

Zobacz również