img

Jak zrobić nalewkę z aronii?

 Lubisz mieć pena spiżarnie? Jeśli ktoś mieszka na wsi, to bardzo często nie tylko kisi ogórki czy kapustę, ale także robi inne przetwory, na samym początki, kiedy zaczyna się sezon na truskawki, robi się z nich dżemy, powiodła i soki. Doskonale smakują pod każda postacią, a zbieranie ich to czysta przyjemność, ponieważ większość ląduje w buzi.

Domowe przetwory są nie tylko pyszne, ale także znacznie zdrowsze niż te, które możemy znaleźć w sklepie. W większości dżemów czy soków jest nie tylko mnóstwo cukru glukozowo-fruktozowego, ale także wszelkich innych dodatków, których w domowym dżemie nie znajdziemy. Jest w nim także mała ilość owoców. Dlatego, jeśli tylko ma się okazję, to powinno się przygotowywać domowe przetwory lub też mrozić owoce. Kiedy zaczyna się sezon malin, powinniśmy robić z nich soki oraz dżemy. Doskonale nadają się do herbaty przy przeziębieniu. Z malin możemy także zrobić pyszne i zdrowe wino. Warto wybrać się także do lasu po jagody. Świeże oraz pasteryzowane w słoikach bardzo dobrze wpływają na wzrok i poprawiają go oraz zapobiegają różnym chorobom. Zaś w przypadku suszonych, świetnie się sprawdzają przy biegunce. Dlatego warto zrobić swoją domową apteczkę.

Zbieraj aronie

W takowej apteczce znaleźć się także powinna nalewka z aronii. Jest bardzo zdrowa, pomaga obniżyć ciśnienie oraz cholesterol. Jest świetna dla osób, które męczą się z nadkwasowością w żołądku. Jest więc nie tylko szalenie zdrowa, ale także bardzo prosta w przygotowaniu.

Możesz wykorzystać dwa przepisy, ponieważ jeden jest na wódce, a drugi na spirytusie. Zacznijmy więc od tego z wódką. Potrzebować będziemy 1 kg owoców aronii, 1 l wódki, 0, 75 kg cukru, 2 laski wanilii, 5 goździków. Wszystko wsypujemy do soja oprócz wódki i wystawiamy na słońce na dwa dni codzienne wstrząsając. Po tym czasie dolewamy wódkę i odstawiamy na dwa tygodnie. Gotowe zlewamy do butelek, aby odstała pół roku w piwnicy.

Na druga mocniejszą nalewkę będziemy potrzebować 1 kg aronii, 0,5 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 1 l wódki, 3 ziarna kardamonu oraz laskę wanilii. W słoju zostawiamy z cukrem aronię na kilka dni. Odcedzamy owoce, a powstały sok zalewamy wódką i spirytusem oraz dodajemy wanilie i kardamon. Zostawiamy 2 tygodnie w ciepłym miejscu. Po tym czasie przelewamy do butelek i zostawimy na 3 miesiące lub najlepiej na pół roku w piwnicy.

 

 

 

Zobacz również